Tukar Saiz Tulisan

A- A A+

Tukar Bahasa

 

 

Mengenai Polimas

Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS) terletak di Bandar Darulaman, Jitra, lebih kurang 25 kilometer dari Alor Setar, ibu negeri Kedah.POLIMAS ditubuhkan dalam bulan Februari 1984. Pada masa itu, ia dikenali sebagai Politeknik Alor Setar dan ia menumpangkan bangunan asrama Sekolah Menengah Teknik Alor Setar.

Kumpulan pertama pelajar, lebih kurang 120 orang telah diterima belajar bagi sesi Julai 1984. POLIMAS berhasrat melatih pelajar-pelajar lepasan SPM dan SPMV bagi melahirkan tenaga kerja professional dalam bidang kejuruteraan dan perdagangan.

Kampusnya terletak di kawasan seluas 28 hektar dalam daerah Kubang Pasu. Ia mula digunakan pada 14 Mac 1987 dan telah dibuka secara rasminya oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 23 Mac 1989. Semenjak dari tarikh ini lahirlah nama Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, sempena nama baginda.

POLIMAS telah berkembang menjadi institusi pendidikan dan latihan teknikal yang mantap. Enrolmen pelajar telah meningkat kepada hampir 6000 orang dengan bilangan staf mencapai 600 orang.

Pengetua pertama POLIMAS ialah En. Abdul Aziz bin Hasbullah (kini bersara) yang telah menerajui POLIMAS selama tiga tahun. Pengetua POLIMAS yang ke-2 ialah Tuan Haji Imran bin Idris yang telah membangunkan institusi ini selama 12 tahun sehingga menjadi institusi yang terkemuka di Malaysia. Pengetua ke-3 POLIMAS ialah Ir. Gan Chee Kuan (kini bersara) telah banyak berjasa dalam memajukan POLIMASselama 5 tahun. Pengarah POLIMAS yang ke-4 ialah Dr Khair bin Mohamad Yusof manakala Pengarah ke-5 adalah En. Mohd. Hashim bin Buyong yang telah bersara pada Julai 2007. Kemudian, POLIMAS diterajui oleh Pengarah ke-6 iaitu En. Mohd Gomenon bin Su, juga telah bersara pada Mei 2008. Kemudian, POLIMAS diterajui pula oleh En. Md Noor B. Baharom sehingga November 2008 dan kini berkhidmat sebagai Pengarah Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis. Beliau kemudian diganti oleh En. Md. Nor B. Yusof selaku Pengarah POLIMAS ke-8 dan kini telah menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Politeknik di Jabatan Pengajian Politeknik, KPTM bermula Oktober 2010. Seterusnya bermula Julai 2011, POLIMAS telah bergerak ke arah kecemerlangan politeknik bersama pengarah yang ke-9 iaitu Tn. Hj. Kamaruzaman bin Ismail. Kini, mulai Januari 2013, POLIMAS menerima pengarah baru iaitu Puan Asmara Binti Sulong bagi merealisasikan misi dan visi POLIMAS seterusnya.

HUBUNGI KAMI 

Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam
Shah(POLIMAS),
Bandar Darulaman,
06000 Jitra, Kedah Darulaman.
Tel : 04-9146100 
Fax : 04-9174232 / 04-9146323
Email: webmaster@polimas.edu.my
            aduan@polimas.edu.my